Regio Deal groepsfoto
Regiodeal

Feestelijke aftrap nieuwe Regio Deal Drechtsteden Gorinchem

Op de middenstip van het stadion van FC Dordrecht werd op 25 september de start van de uitvoering van de nieuwe Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem met een feestelijke aftrap kracht bijgezet. Vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties zetten hun handtekening onder de samenwerking. Het doel? De kwaliteit van het leven, wonen, werken en studeren van inwoners en ondernemers in de regio te verbeteren.

“We staan nog altijd voor grote uitdagingen,” aldus burgemeester Reinie Melissant van Gorinchem. “We werken hard aan het realiseren van bestaanszekerheid en kansengelijkheid voor inwoners in onze regio. Maar ook een gezonde en duurzame leefomgeving is belangrijk. Met de financiële impuls vanuit de Regio Deal willen we in nauwe samenwerking met alle partners deze zaken verder versterken en aanpakken.”

​​In 2020 sloot de regio Drechtsteden-Gorinchem al een Regio Deal met een rijksbijdrage van €22,5 miljoen. Dit heeft een impuls gegeven aan de crisisbestendigheid van het gebied en verbetering van de omgeving, met name aan de oevers. Edward van der Meijden, voorzitter van ondernemersvereniging IKG: “De eerste Regio Deal betekende al een flinke stap voorwaarts, zowel voor het welzijn van onze inwoners als voor de regionale samenwerking. Ondernemers, onderwijsinstellingen en gemeenten hebben elkaar gevonden en werken samen aan verschillende opgaven. De samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid in de regio bloeit. We verwachten de huidige Regio Deal in 2026 af te ronden. Dat we opnieuw een flinke bijdrage van het Rijk krijgen om in onze regio te investeren is een enorme stimulans om er samen met vele regionale partners de schouders onder te zetten. En dat doen we samen met nieuwe partners, waaronder veel ondernemers die bijdragen aan de Regio Deal.”

De Regio Deal is een samenwerking van overheden, bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen om samen te werken aan een betere woon-, werk- en leefomgeving voor inwoners en ondernemers in de regio. Het Rijk heeft voor de periode 2022 - 2025 €900 miljoen uitgetrokken voor nieuwe Regio Deals. Voor deze vijfde ronde is in totaal 5384,6 miljoen beschikbaar. Het Rijk betaalt maximaal de helft van elk benodigd bedrag. De regio legt minimaal de andere helft in.